054-400 5040
DTF – Så funkar Direct To Film
DTF textiltryck är lite som en superhjälte för att spara arbetskraft och tid. Med DTF-textiltryck kan du ta en beställning, skriva ut produkterna, förbereda dem för leverans och sedan snabbt gå vidare till nästa uppdrag. Det är en riktig tidsbesparande och effektiv lösning!
Vad menas med DTF?
DTF, Direct To Film, eller på svenska direkt till film, är en process som gör det möjligt för dig att skriva ut din design på en DTF transferfolie och överföra trycket direkt med en värmepress på ett plagg eller textilmaterial. För DTF-processen krävs ingen förbehandling som för DTG, Direct To Garment.
Fördelar med DTF:
- Oändliga möjligheter med färgval och design
- Effektivt för små produktionsserier
- Snabbare produktion och snabbare svar på marknadstrender
DTF - Hur går det till?
Kort sagt, en bild skrivs ut på en film, pudras med lim, härdas, och är sedan redo att appliceras på ett plagg med värmepress.
Steg 1 – Utskrift
Skriv ut motivet eller designen med din DTF skrivare. Först skrivs CMYK-färgerna ut på DTF transferfolien och därefter ett lager med vitt-bläck.
Steg 2 – Applicera DTF-limpulver
Applicera pulvret jämnt på det våta bläcket. Ta bort överskottspulver genom att skaka filmen. Rör inte det våta bläcket.
Steg 3 – Härdning
Låt den tryckta och pulverbeströdda filmen bakas ihop i en torkugn eller genom att låta värmepressen hovra över filmen. I processen smälter limmet samman med trycket och skapar samtidigt en skyddande yta som gör att DTF-transfern kan sparas och pressas på plagget vid ett senare tillfälle.
Steg 4 – Fixera trycket på plagget
Sista steget, pressa den torkade DTF-transfern mot plagget med en transferpress, vänta några sekunder tills filmen har svalnat och ta bort den om du använder en DTF-transfer anpassad för Hot-Peel, har du däremot en DTF-folie eller DTF-lim anpassad för Coold-Peel så väntar du tills det svalnat helt. B-Flex DTF transferfolie går att använda både som Hot-Peel och som Cold-Peel beroende av vilken presstemperatur som används.
Finns det några nackdelar med DTF?
Ja, klart att det finns. Vi listar några saker som du behöver ha i åtanke.
Färgåtergivning och tryck på svåra textilier
Om man jämför med traditionell HTV eller utskuren värmetransferfolie som består av en genomfärgad film så är det svårt att jämföra lyster och jämnhet i färgen. Dessutom HTV finns även i massvis med speciella färger och utföranden. Som reflexfolie för reflextryck på varsekläder. Eller glitter, flock, spegel och fluorescerande folie för de där lite mer speciella applikationerna. Eller Nylon och Windstop för applikationer på nylon, tekniska plagg eller på softshelljackor. Eller Sublistop för applikationer på sublimerade textilier så som sportkläder, där en inbyggd blocker finns i folien för att förhindra färgmigration in i trycket.
Dyr investering
Jämfört med att använda en enkel skärplotter och HTV värmetransferfolie så kan du räkna med en medel till hög investering för att starta upp en produktion av DTF-transfer. Du behöver en DTF-skrivare med speciellt DTF-bläck. Limpulver och en ströare. Härdningen kan ske i en värmepress med swing- eller hoverfunktion men för en professionell produktion krävs automation och maskinell hantering av att beströ lim, härdning i en ugn och skärning.
Nackdelar med DTF:
- Medel till hög investering
- Printern behöver regelbunden rengöring
- Mycket manuellt arbete om inte investering i automation görs.
- Svårt att trycka på speciella material
- Tål tvätt upp till 40-60ºC (HTV klarar upp till 90ºC)